Saturday, 16 July 2011

MAKSUD DOA DUDUK ANTARA DUA SUJUD

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh...

Apa khabor semua?...sehat alhamdulillah, kalo sakit tu beringatlah, sakit tu menghapus dosa-dosa kecil so  janganlah mengeluh je okeh?..kalau sebelum ni haku buta entry pasal bacaan dalam solat kali ni haku dapat bacaan semasa duduk antara dua sujud, hokeh sama-sama kita belajar, sama-sama kita fahami...semoga amalan kita di terima olehNYA...

ﺭﺏﱢﭐﻏﻔﺭﻠﻰ (Rabbighfirlii)Tuhanku ampuniku

ﻭﭐﺭﺤﻤﻨﻰ   (Warhamnii) : Sayangi aku

ﻭﭐﺠﺒﺭﻨﻰ    (Wajburnii)   : Tutuplah aib-aibku

ﻭﭐﺭﻓﻌﻨﻰ       (Warfa'nii)   : Angkatlah darjatku

ﻭﭐﺭﺯﻗﻨﻰ     (Warzuqnii) : Berilah aku rezeki

ﻭﭐﮪﺩﻧﻰ       (Wahdinii)   : Berilah aku petunjuk

ﻭﻋﺎﻓﻨﻰ       (Wa'aafinii)  : Sihatkan
 aku

ﻭﭐﻋﻑﻋﻨﱢﻰ  (Wa'fu'annii) : Maafkan aku



** CREDIT BUAT SOUTUL MUJAHID...ENTRY NI HAKU COPY KAT BELOG BELIAU...

HUT KJLJD DAY 6

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh...

Seronok! Seronok! Seronok!...Sambutan HUT KJLJD dah pun habis, bukan bermakna haku tak suke sambutan ni...ngan berakhirnya HUT KJLJD nih, siaplah kerja-kerja haku...hehehe, seawal 9 pagi kami dah settle semua kerja-kerja membanting, ehww!...kerja bersama dengan orang yang boleh bekerja amat menyeronokkan. Serius haku tak bleh buat kerja dengan orang yang 24 jam pot pet pot pet, 24 jam merungut, ohh...pergilah kau kat geng lain...biar haku membanting dengan orang lain...

jom membanting...!

1st pic nih belum start keje, lagi...masih menunggu bengkel di buka, ape kejadahnya amik kunci sampai setengah jam?...si khairul sembang kuat, patut sampai lambat!...mood : saboo jelah~

masih menunggu.... T T


bukan jualan amal k!


budak yang makin membeso...


ada tokoh


 Lis dan troli...


barisan orang yang mau bekerja...Charlie Angle!!

Tinggal satu keje je lagi, pulangkan semua banting-ganting dan tiang ke Stor KM, kerja ni mungkin akan di settlekan pada hari isnin minggu depan...takpelah, keje di bayar gaji, bukan buruh paksaan...masih cuba meng "ikhlas" kan diri, semoga amalan dan kerja yang haku lakukan di berkatiNYA....amin.



** Egokah haku?..kata kau ikotlah nak kata apa Krafman Julia, bila tak bertegur bukan haku membenci ko tapi...harap ko sedar apa yang jadi..terpulang k..

Friday, 15 July 2011

SOLAT TU TIANG AGAMA!

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh...kalau tengok tajuk mesti terkejut, sejak bila Krafman Julia ni jadi ustazoh...haa, jangan buat muka terkejut okeh?....sebab kita (bagi yang muslim) dah pun dilantik sebagai Khalifah di muka bumi ALLAH SWT, dah menompang di bumi ciptaanNYA maka kita harus beriman padaNYA. Banyakkan Istighfar...semoga bila kita kembali padaNYA dalam keadaan beriman ^_^

Kat sekolah kita dah pun di ajar syarat sah solat, cara solat, rukun solat, dan mungkin kita dah hafal semua tu...tapi tak mustahil kalau ada yang hanya setakat baca tetapi tak tahu makna yang di lafazkan, tu punca-punca tak khusyuk la tu...betul tak?...kaurang jangan tipuu, bedosa...so hari ni haku nak share ngan apa yang haku jumpa masa blogwalking tadi...

Mari kita sama-sama fahami makna-makna yang kita lafazkan dalam solat ^_^

1 • Takbiratul Ihram
Allahhu Akbar (Allah Maha Besar) (1x)


2 • Doa Iftitah
Innii wajjahtu wajhiya lilladzi fatharas samaawaati wal ardha haniifan musliman wamaa ana minal musyrikiin. Inna salaati wa nusukii wa mahyaayaa wa mamaatii lillaahi rabbil 'aalamiin. Laa syariikalahu wa bizdaalika umirtu wa ana minal muslimin.

Ertinya(Aku hadapkan wajahku kepada Allah yang menjadikan langit dan bumi, dengan keadaan suci lagi berserah diri; dan aku bukanlah dari golongan orang-orang musyrik. Sesungguhnya shalatku, ibadahku, hidupku, matiku hanya semata-mata bagi Allah, Tuhan Semesta alam. Tidak ada sekutu baginya, demikian akau diperintahkan, dan aku adalah termasuk kedalam golongan orang-orang yang berserah diri.)


3 • Al-Fatihah
A'uudzu billaahi minasy syaithaanir rajiim
(Aku berlinding kepada Allah dari kejahatan setan yang terkutuk.)

Bismillaahirrahmaanirrahiim. Alhamdulillaahi rabbil'aalamin. Arahmaanirrahiim. Maaliki yawmiddiin. Iyyaaka na'budu wa iyyaaka nasta'iin. Ihdinash shiraathal mustaqiim. Shirathal ladziina an'amta alaihim gahiril maghdhuubi'alaihin waladh dhaalliin. Aaamiin..

Ertinya Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Segala puji bagi Allah yang memelihara sekalian Alam. Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Yang merajai hari pembalasan. Hanya kepada-Mu kami meyembah dan hanya kepada-Mu saja kami mohon pertolongan. Tunjukilah kami jalan yang lurus Jalan mereka yang Engkau beri ni'mat, bukan jalan mereka yang engkau murkai dan bukan pula jalan mereka yang sesat. Kabulkanlah permohonan kami,ya Allah


4 • Ruku'
Subhaana rabbiyal azhim (3x)

Ertinya("Maha Suci Tuhanku Yang Maha Agung")


5 • I'tidal
Sami'allaahu liman hamidah. Rabaanaa walakal hamdu.

Ertinya(Maha mendengar Allah akan pujian orang yang memuji-Nya. Ya Tuhan kami, untuk-Mu lah segala puji.")


6 • Sujud
Subhaana rabbiyal a'la (3x)

Ertinya(Mahasuci Tuhanku Yang Maha Tinggi)


7 • Duduk Diantara Dua Sujud
Rabbighfirlii, warhamnii, wajburnii, warfa'nii, warzuqnii, wahdinii, wa'afinii, wa'fu'annii.

Ertinya (Wahai Tuhanku, ampunilah aku, rahmatilah aku, cukupilah aku, angkatlah derajatku, ber rizqilah aku, tunjukilah aku, sehatkanlah aku, dan maafkanlah segala kesalahanku.)


8 • Sujud
Subhaana rabbiyal a'la (3x)

Ertinya(Mahasuci Tuhanku yang Maha Tinggi)


9 • Tahiyyat Awal & Akhir/Awal
Attahiyyatul Mubarakaatush sholawaatuth thayyibatu lillaah, Assalaamu’alaika ayyuhan nabiyyu warahmatullaahi wabarakaatuh, Assalaamu’alaina wa’alaa ‘ibaadillaahish shoolihiin. Asyhadu allaa ilaaha illallaah, Waasyhadu anna Muhammadan rasuulullaah. Allahhumma sholli ‘alaa Saidina Muhammad wa ‘ala aalihi Saidina Muhammad”

Ertinya (“Ya Allah, segala penghormatan, keberkahan, sholawat dan kebaikan hanya milik-Mu ya Allah,- Wahai Nabi selamat sejahatera semoga tercurah kepada Engkau wahai Nabi Muhamma, – semoga juga Rahmat Allah dan Berkah-Nya pun tercurah kepadamu wahai Nabii,- Semoga salam sejahtera tercurah kepada kami dan hamba-hamba-Mu yang sholeh. – Ya Allah aku bersumpah dan berjanji bahwa tiada ada Tuhan yang berhak disembah kecuali Engkau ya Allah, dan aku bersumpah dan berjanji sesungguhnya Nabi Muhammad adalah utusan-Mu Ya Allah. – Ya Allah, limpahkan shalawat-Mu kepada Nabi Muhammad dan limpahkan juga shalawat kepada keluarga Nabi Muhammad”)

*Akhir
Setelah baca seperti tahiyat awal dilanjutkan dengan :~
“kamaa sholaita ‘ala saidina Ibrahiim wa ‘ala aalihi saidina Ibrahiim, wa baarik ‘ala saidina Muhammad wa ‘ala aalihi saidina Muhammad, kamaa baarakta ‘ala saidina Ibrahiim wa ‘ala aalihi saidina Ibrahiim, fil alamina innaka hamiidum majiid.”

Ertinya (“sebagaimana Engkau telah limpahkan shalawat kepada Nabi Ibrahim dan juga kepada keluarga Nabi Ibrahim, dan berkatilah Ya Allah Nabi Muhammad dan berkatilah juga keluarga Nabi Muhammad, sebagaimana Engkau telah memberkati Nabi Ibrahim dan juga kepada keluarga Nabi Ibrahim, Sesungguhnya Engkau Ya Allah Maha Terpuji lagi Maha Mulia.”)


10 • Salam
Assalaamu 'alaikum warahmatullaahi wa barakaatuh..


**credit to Neneun Neorul...haku copy kat belog dia nih!!

HUT KJLJD DAY 5


Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia, harini haku dapat hupdate awal sebab keje siap awal...ehehe..tak siap lagi lah, memandangkan hari pon tengah hujan, tak dapatlah kita fitik ye...sedihnya, sob..sob..hahaha...ujan camni syok tidolah, tapi mata haku ni bukan jenis senang pejam, suka-suka hati nak pejam...haku tak boleh...so haku hupdatelah entry harini...


Alhamdulillah, 15hb Julai dah pun separuh hari, dah settle banyak keje, tinggal sikit lagi je nak tanggalkan semula banner-banner...banting-banting, dah 54 tahun KJLJD dalam perkhidmatan ATM...rasanya dah banyak perubahan yang berlaku, semoga perubahan yang berlaku ni memantopkan lagi KJLJD...wah!

seronok!...seronok!...seronok!...sebab sikit lagi nak abis event, last besuk je kot ade fitik pastu bleh berjimba-jimba ahahaha...ada rasa mau mandi laut...laut...laut...hari ni kalut sedikit so tak dapat nak ambik gambor banyak-banyak...sikit pun boleh lah ek..


pagi-pagi morning kitorang dah berada di sekitar padang kawad IJED Kem Kampung Sawah..


Brassband rejimen ke-2 Kor Armor DiRaja


sapa tak kenal ni lah dia Riffle M16 A1 5.56mm


band De'Electras...yang den bulat tuh Muhammad Ridzuan kawan sepergaduhan haku kat sini..

ohh..


pas habis menonton..


kena fitik pulak...


tapi takpe...


ikhlas


so



senyumlah!!!!



\(^_^)/





**Oyehh..malam ni pakai track suit, maknanya ada fitik...seronok!..seronok!..seronok..!

Thursday, 14 July 2011

HUT KJLJD DAY 4

 Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh...

Ni dah pun masuk hari keempat persiapan Sambutan HUT KJLJD yang ke 54...berbanding hari-hari sebelum ini haku dan student-student yang lain membanting tenaga di panas terik, tetapi hari ini kami ditugaskan untuk buat tugas waiteres atau bahasa melayunya peramusaji, err...bukan haku tapi mereka je..atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan haku terpaksa berada di belakang tabir saja, tapi tu adalah berita gumbira buat haku hahaha....haku suka...hahaha...

Haku tak suke cerita...haku suke taruk gambo...

selaku tukang rasa, Laksa Nyonya ni..takkan jadi makanan kegemaran haku...kuah dia ala-ala kuah lontong, makan ngan bihun emmm...tak menepati  citarasa haku...En Seng Ann kat belakang tu sentiasa tak puas hati bila tengok haku makan...tu tengah mengumpat haku lah tu...sabo jelah!


masa haku usha dalam dewan, anggota-anggota bakat ni tengah syol-syok dansing lagu Sway...


Ni barisan tulang belakang....peramusaji yang berwibawa...


Pesanan ringkas dari yang Berbahagia Datin Julia...err..bukan Krafman Julia okeh...itu nama haku..


sebelum balik....misti ada posing punyolah, kalo tak bukan Krafman Julia punya belog laaa...

**cam biasa kena tido....besuk keje..

Wednesday, 13 July 2011

HUT KJLJD DAY 3

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh..
        Day 3...maknanya dah hari ketiga haku membanting tenaga, menyiapkan kerja-kerja sempena HUT KJLJD, serius kata dah tiga hari bekerja, memang terasa penat, sangat penat..baru terasa la ni...huhu...cepat la datang 15 julai...arghhhh...jom, tengok kerja-kerja hari ni..

ni banner...kita pasang kat bangunan...

 
ni haku selaku tukang pegang \(^_^)/

  
Yana assistant haku...


1100H..rehat lepas siap pasang benner..


masa rehat dipenuhi dengan sukan rakyat..


bapa-bapa misali...


pesanan penaja


sempat lagi memikirkan masa depan


kecewa dengan cinta ngan anak Nyonya Mansor

     
 Sekarang dah pun malam, selepas habis rokol ni aktiviti cawangan, oleh kerana aktiviti ini di pantau oleh Pegawai Waren Cawangan, maka bengkel amat bersih..hahaha..

Yana bukan pemandu pelancong..


dulu Lis bercita-cita menjadi konduktor bas...


...dan Eima masih dengan ketinggian yang sama walaupun berada di tempat yang tinggi..


ni jejaka pujaan Malaya yang masih senyummm walau dah lewat malam :)



***entry siap lewat sebab haku sentiasa mengantuk!

Tuesday, 12 July 2011

HUT KJLJD DAY 2

 ni bukan kereta DBKL hokeh?...hahaha..


Assalamualaikum...yah! harini masuk hari kedua haku ngan student-student lain berpeluh-peluhan membanting tulang membuat persiapan sambutan HUT KJLJD yang ke 54...kerja harini memang penat tapi seronok laa... sebab dapat ingharge yang spoting...kawan-kawan pon tak banyak merungut, ha ni lah team yang kita cari...senang nak buat kerja...jom tengok kitorang bekerja!

ni la pekerja-pekerja contoh, kalo keje kilang ni...maju kilang 7 keturunan!..


Bergambar dengan pemantau..


excercise muka ya..bukan hanya denga chwing gum je bulehh..


takde dah hero malaya kerja hari ni, semua bizi...Shoun pon boleh lahh...


berani betul mereka mengumpat haku depan-depan..


cam pendatang jek...hahaha..


 hehe...posing baik punyooo~


budak kecik ni nama Eima...


dia memang tak sedar yang dia amat tinggi...


err..yang ni bukan sajan okeh?...


**pas buat entry terus kena tidor sebab besuk nak keje lagi...okbai!


Monday, 11 July 2011

HUT KJLJD DAY 1

Assalamualaikum dan err...selamat pagi kot..jam dah pon pukul 0007H...kaurang pon mesti rasa hari isnin ialah hari yang paling malasss dalam hidup...kan?..heh..harini haku ditugaskan untuk buat senggaraan, persiapan untuk menyambut HUT KJLJD yang ke 54...yahh, macam Mejar Taha kata pagi tadi KJLJD dah 54 tahun sepatutnya anggota pon dah matang macam 54 tahun hehe..tapi haku baru 25 tahun la kalut-kalut nak pi mana?...

ehh...gambar ni, kenapa ada loreng?...baju putih? dan kasut spike?...ape semua ni?...terangkannn! sila terangkan!

Ini ialah tugasan, tugasan haku pagi nih boleh tahan la...membanting tulang memasang banting...oblik banner sekali, kitorang seramai 34 anggota ditugaskan untuk settle kerja-kerja nih, kerja ni kena settle pagi nih... sebab pagi karang ade raptai Komandan.

Maybe haku patot jadi photographer TD lah...sebab serius haku memang gila bergambar ^_^...anyway jom kita usha kerja-kerja mem"benner" dan mem"banting"...hehe..



Adnan pomosi Digi ^_^

ni la junior-junior haku.. 
situasi sebenar di balai pengawal..

Banner yang dah siap di pasang...kedut takpe, rehasle je... 
kiri lagikk...kiri lagikk!

okeh...tenung betul-betul kat background tuh ada tiang, tu la tiang untuk pasang banting...banting-banting ni takbleh pasang awal-awal takot kena sambar ngan orang-orang yang tak bertanggungjawab...


tu je cerita hari ni...tunggu HUT KJLJD DAY 2 pulak..


***dah ngantuk, kena tidor besuk nak pasang banting plak!